Yazıcıoğlu Muhammed Efendi’nin Şimdiye Kadar Bilinmeyen Eseri: Bahru’l-Beyân - Arıkan, Mehmet (Zemin, 2022)
Bu araştırma notunda Yazıcıoğlu Muhammed Efendi’nin bugüne kadar bilinmeyen bir eseri genel hatlarıyla tanıtılacaktır. Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi, Veliyüddin Efendi Koleksiyonu 2742 numarada kayıtlı Bahru’l-beyân ismindeki bu eser Telhîsu’l-miftâh’ın açıklamalarla nazma çekilmiş hâlidir. Fakat ne Telhîs üzerine gelişen literatüre dair bibliyografya kaynaklarında ne de müellifin eserlerinin sıralandığı çalışmalarda bu eser yer almaktadır. Ayrıca Veliyüddin Efendi Koleksiyonu’na ait kütüphane defterinde sadece eserin ismi verilmekte, Beyazıt Kütüphanesi’ne ait tespit fişleri ile demirbaş defterlerinde ise müellif adı olarak Muhammed b. Salih b. Süleyman geçse de bu kişinin Yazıcıoğlu Muhammed Efendi olduğuna dair herhangi bir bilgi zikredilmemektedir. Yazıda, tespit edebildiğimiz bu tek nüshanın özellikleri, eser içeriği ve incelemesi ile eserden edinilen yeni bilgi ve bu bilgiler üzerine yorumlar paylaşılmaktadır.