eş-Şekâ’iku’n-Nu‘mâniyye’nin Mukaddimesi Üzerine Düşünceler - Arslan, Sami (Zemin, 2023)
İslam ilim, düşünce ve edebiyat geleneğinde tabakatlar birçok işlevinin yanında özellikle kültür tarihi çalışmalarının vazgeçilmez kaynaklarıdır. On altıncı yüzyıl Osmanlı bilginlerinden Taşköprülüzâde Ahmed Efendi’nin (ö. 968/1561) kısaca eş-Şekâik ismiyle bilinen eseri de Osmanlı tabakat kültürünün zeminini oluşturmaktadır. Yapılan çalışmalarda tabakatlar daha ziyade içerikleriyle dikkate alınırken bu çalışmada anlatının kendisine odaklanılacak fakat bu da sadece eş-Şekâik’in mukaddimesiyle sınırlandırılacaktır. Makalede müellifin kimi terimler üzerinden okurla kurduğu iletişim dili tahlil edilecek ve bu dil aracılığıyla yaptığı göndermeler tartışılacaktır.