Osmanlı Çalışmalarında Dijital Edisyon ve Metin Kodlama: Text Encoding Initiative-TEI - Aladağ, Fatma (Zemin, 2023)
Metin Kodlama Girişimi (Text Encoding Initiative-TEI) tarih, edebiyat ve dilbilim disiplinlerinde metinlerin kodlanması için format sağlayan uluslararası bir standarttır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş arşivlerinin oluşturduğu büyük veri için TEI teknolojisinin uygulanması bu zengin tarihî metin külliyatının dijital olarak yeniden yapılandırılması ve analizi için kritik bir role sahiptir. Bu yazı, TEI’ın tarihsel gelişimi ve kapsamını incelemekte, aynı zamanda TEI’ın Osmanlı araştırmalarına nasıl katkıda bulunabileceğine uygulamalı örneklerle bir görüş sunmaktadır. Bu kapsamda 1922-1923 yılları arasında haftalık yayımlanan Küçük Mecmua’nın ilk sayısı üzerinde çalışılmıştır. Son olarak kodlanan metinlerin dijital beşerî bilimler alanında geliştirilen Voyant Tools ile metin analizi gerçekleştirilmiştir.