Orhan Pamuk’un Cevdet Bey ve Oğulları’nda İronik Bir İmkân(sızlık) Olarak Trajik Olan - Nuri, Ahmed (Zemin, 2023)
Bu makale, Orhan Pamuk’un ilk romanı Cevdet Bey ve Oğulları’nda trajik olanın nasıl kurgulandığını ve sonrasında bunun ironik bir biçimde nasıl tersyüz edildiğini incelemektedir. Bu minvalde, bu makale romanın ana karakterlerden Refik’in hikâyesine odaklanarak, Refik’in varoluşsal krizi, anlam arayışı ve başarısızlık hissiyatıyla trajik olanın kurgulanması arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Romanın analizi, Refik’in krizinin varoluşsal ve ideolojik yönlerine ve bu krizin Türk modernitesiyle ironik olarak nasıl ilişkilendirildiğine yoğunlaşmaktadır. Makalede, öncelikle, Türkiye’nin laik milliyetçi modernleşmesiyle ilişkilendirilen Refik’in varoluşsal krizinin ve başarısızlık duygusunun nasıl ve neden kaçınılmaz olarak temsil edildiği incelenmektedir. İkinci olarak, 1930’ların Batılılaşan Türkiye’sinin sosyo-tarihsel bağlamıyla ele alınan Refik’in hikayesinde, ironin nasıl alaycı bir düzlemde kullanıldığı ve bu kullanımın trajik olanı nasıl hükümsüz kıldığı irdelenmektedir.